Κυριακή 29 Μαΐου 2011

Είναι νέοι, είναι ωραίοι, αλλά άνεργοι - 100.000 ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΙ ΜΕ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΑ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΨΑΧΝΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΑΠΕΓΝΩΣΜΕΝΑ ΓΙΑ ΜΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ

Στο πρώτο «Φόρουμ Εργασίας» που οργάνωσε ο ΟΑΕΔ μέσα σε 16 ώρες υποβλήθηκαν πάνω από 4.500 (!) βιογραφικά σημειώματα.  100.000 ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΙ ΜΕ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΑ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΨΑΧΝΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΑΠΕΓΝΩΣΜΕΝΑ ΓΙΑ ΜΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ
Νέοι σε επαγγελματικό αδιέξοδο. Προβληματισμένοι και απογοητευμένοι, αναζητούν μια θέση εργασίας σχετική με τον τίτλο σπουδών που απέκτησαν. Η ανεργία στις νεαρές ηλικίες ειδικά στη χώρα μας καλπάζει επικίνδυνα. Το 1980 ήταν 1,5%. Σήμερα, τριάντα ένα χρόνια μετά, αγγίζει το 40,1%! Στο πρώτο «Φόρουμ Εργασίας» που οργάνωσε ο ΟΑΕΔ μέσα σε 16 ώρες υποβλήθηκαν πάνω από 4.500 (!) βιογραφικά σημειώματα. Η Ελλάδα, σπάζοντας το πανευρωπαϊκό ρεκόρ, εμφανίζει περισσότερους από 100.000 πτυχιούχους να είναι ήδη καταγεγραμμένοι στις λίστες της ανεργίας. Ανάμεσά τους γιατροί, φαρμακοποιοί, δικηγόροι. Δεκάδες χιλιάδες εκπαιδευτικοί περιμένουν εναγωνίως το διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, που απ' ό,τι φαίνεται προγραμματίζεται για το 2012. Το αποτέλεσμα; Κοντά σ' αυτούς και χιλιάδες άλλοι νέοι πτυχιούχοι... ετεροαπασχολούνται!
Στο πρώτο «Φόρουμ Εργασίας» που οργάνωσε ο ΟΑΕΔ την προηγούμενη εβδομάδα, μέσα σε 16 ώρες που έμεινε ανοικτή η έκθεση, υποβλήθηκαν περισσότερα από 4.500 (!) βιογραφικά στις 25 επιχειρήσεις που προσέφεραν εργασία.
Είναι τόσο μεγάλος ο σωρός των βιογραφικών που φτάνουν καθημερινά στις εταιρείες, είτε αναζητούν προσωπικό είτε όχι, που ακόμη και για τα στελέχη της διεύθυνσης ανθρωπίνου δυναμικού είναι δύσκολο να τα ταξινομήσουν και να τα αξιολογήσουν. «Είναι απίστευτο, αλλά διαβάζοντας τα βιογραφικά των νέων παιδιών που φτάνουν στην εταιρεία μας διαπιστώνω ότι έχουν πάρα πολύ υψηλό επίπεδο σπουδών και εξαιρετικές γνώσεις σε ξένες γλώσσες» λέει ο Δημ. Κουκουμπάνης, διευθυντής προσωπικού της εταιρείας Κωτσόβολος.
Ουρές είχαν σχηματίσει όσοι ενδιαφέρονταν να ρωτήσουν τους συμβούλους EURES, που είχαν έρθει από το εξωτερικό, σχετικά με θέσεις εργασίας στην Ε.Ε. Αρκετοί φάνηκε ότι προτιμούσαν τη Βρετανία, τη Σουηδία και τη Δανία.
«Ψάχνω ψύλλο στ' άχυρα»
Για την 29χρονη Κατερίνα Γκιώνη, που εργαζόταν επί 3 χρόνια στην Ολλανδία, η επιστροφή στην Ελλάδα την έχει καταστήσει άνεργη για έναν χρόνο. Με σπουδές στο Πανεπιστήμιο Πατρών, στην επιστήμη υλικών και μεταπτυχιακό στη χημεία, νιώθει «σαν να ψάχνω ψύλλους στ' άχυρα, αναζητώντας μια θέση εργασίας στο αντικείμενό μου». Μας λέει ότι τέτοια φόρουμ εργασίας, που στο εξωτερικό γίνονται αρκετά συχνά, βοηθούν ιδιαίτερα τους ανέργους στην ανεύρεση εργασίας, αλλά πιστεύει ότι «στην Ελλάδα, όποια υγιής προσπάθεια και αν γίνει, ακόμα βασιλεύει το μέσον. Δεν σας το κρύβω πως μετάνιωσα κατά μία έννοια που γύρισα και σκέφτομαι να φύγω ξανά αν δεν δω άμεσα προοπτικές».
«Εδώ δεν έχω μέλλον, δεν έχω καμιά ελπίδα»
Η Ηλιάνα Γκιώνη, 27 χρόνων, με εξειδικευμένες σπουδές τεχνικού ηλεκτρονικών υπολογιστικών συστημάτων, μέχρι σήμερα δεν έχει καταφέρει να βρει εργασία στο αντικείμενό της. «Εχω εργαστεί ως πωλήτρια και στη διεύθυνση ανθρώπινου δυναμικού στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα και τους Ολυμπιακούς Αγώνες». Είναι 2 χρόνια άνεργη και παντού βρίσκει κλειστές πόρτες. «Δύσκολα μια εταιρεία στην Ελλάδα εμπιστεύεται μια γυναίκα να κρατήσει κατσαβίδι για να ανοίξει τον υπολογιστή της». Μας δηλώνει ότι είναι αποφασισμένη να ξενιτευτεί γιατί «εδώ δεν έχω μέλλον δεν έχω ελπίδα», παραφράζοντας το γνωστό τραγούδι.
«Ολοι μου λένε... θα δούμε!»
Η 23χρονη Μαρία Σωτηροπούλου έχει κάνει σπουδές στις Διεθνείς Σχέσεις στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, ενώ έχει εργαστεί στη Διεθνή Αμνηστία και για λίγους μήνες στη Randstad. Σήμερα ήδη μετράει τουλάχιστον τέσσερις μήνες στην ανεργία και της φαίνεται ιδιαίτερα δύσκολο να βρει μια νέα θέση. «Εχω ψάξει μέσα από μικρές αγγελίες, αγοράζω εφημερίδες και επισκέπτομαι ιστοσελίδες, αλλά μάταια. Ολοι σού λένε "στείλε το βιογραφικό σου και θα σε ειδοποιήσουμε"...».
«Θα φύγω μακριά»
Σε δύσκολη θέση και ο Κ. Κεσεπίδης, που έχει σπουδάσει Διοίκηση Επιχειρήσεων. «Θεωρώ πως θα έρθουν και χειρότερα χρόνια. Η μόνη λύση θα είναι το εξωτερικό σε λίγο καιρό. Και εγώ το ψάχνω εντατικά. Η Σουηδία με περιμένει. Αλλωστε, να μείνω να κάνω τι; Στο Δημόσιο για να μπεις θες μέσο και στον ιδιωτικό τομέα οι εταιρείες σε λίγο, από τις οικονομικές δυσκολίες, θα σταματήσουν τις προσλήψεις» συμπληρώνει.
«Για τον καθένα υπάρχουν προοπτικές»
Η 24χρονη Παναγιώτα Λουκοπούλου, με σπουδές στα Οικονομικά και εξειδικευμένα σεμινάρια στον τουρισμό, ακόμη παλεύει για να βρει την πρώτη εργασία της, από τη μέρα που αποφοίτησε από το πανεπιστήμιο. «Τα δεδομένα στην αγορά εργασίας είναι δύσκολα, ωστόσο θεωρώ πως για τον καθένα υπάρχουν προοπτικές, αρκεί να έχει πίστη στον εαυτό του. Η αυτοπεποίθηση είναι το κλειδί». Ισως είναι από τα λίγα αισιόδοξα πρόσωπα που συναντήσαμε στον εκθεσιακό χώρο. «Διάθεση για τρέξιμο να υπάρχει από τους νέους και πιστεύω πως σταδιακά η κατάσταση θα βελτιωθεί» μας είπε.

enet.gr