Τρίτη 31 Μαΐου 2011

Πάνω από 1δις € εξοικονομήθηκε από τον «Καλλικράτη»

Πάνω από 1δις € εξοικονομήθηκε από τον «Καλλικράτη»  Μειωμένο κατά 1,2 δισ. ευρώ εμφανίζεται το κόστος της αυτοδιοίκησης με τη συνένωση των ΟΤΑ, έξι μήνες μετά την εφαρμογή του Καλλικράτη, σύμφωνα τα επίσημα στοιχεία της Κεντρικής Βάσης Δεδομένων για τον εξορθολογισμό στη λειτουργία και τα οικονομικά της Αυτοδιοίκησης, στοιχεία, που απέστειλε σήμερα στους πολιτικούς αρχηγούς, ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Ραγκούσης....
«Το 2009 το κόστος της αυτοδιοίκησης για τον κρατικό προϋπολογισμό ανήλθε συνολικά σε 4,8 δισ. και μετά τον Καλλικράτη περιορίζεται στα 3,6 δισ, δηλαδή μειωμένο κατά 1,2 δις. Έτσι, η νομοθέτηση της Νέας Αρχιτεκτονικής της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης συνοδεύτηκε από εξοικονόμηση της τάξης του 25% σε σχέση με το κόστος του 2009 ως αποτέλεσμα του νέου μοντέλου οικονομικής διαχείρισης, της συγκέντρωσης δυνάμεων, των περιορισμών των δαπανών και των οικονομιών κλίμακας της αυτοδιοίκησης. Δημοσιονομικό όφελος που έχει μόνιμο χαρακτήρα και ελαφρύνει την επιβάρυνση των φορολογούμενων πολιτών και επιχειρήσεων», επισημαίνει ο υπουργός στην επιστολή του, που συνοδεύεται από τα στοιχεία και προσθέτει πως «δεν υφίσταται θέμα υποχρηματοδότησης των δήμων και των περιφερειών, αφού τα σταθερά έσοδα των ΟΤΑ ανέρχονται στα 4 δισ. ευρώ για τους δήμους και 670 εκ. ευρώ για τις περιφέρειες και υπερκαλύπτουν τις δαπάνες για τη λειτουργία και άσκηση των αρμοδιοτήτων τους».
Επιπλέον, υπογραμμίζεται ότι οι εξοικονομήσεις που έγιναν στην αυτοδιοίκηση προέκυψαν αρχικά από τον περιορισμό των 1.034 δήμων και κοινοτήτων σε 325 δήμους (μείωση 70%), από τη συγχώνευση και κατάργηση περίπου 6.000 νομικών προσώπων και επιχειρήσεων της αυτοδιοίκησης σε λιγότερα από 1.500 (ποσοστό μείωσης φορέων 75%), από τη συνένωση των 57 οργανισμών νομαρχιακής αυτοδιοίκησης και 19 επαρχείων σε 13 αιρετές περιφέρειες (ποσοστό μείωσης φορέων 83%), από τον περιορισμό των 13 κρατικών Περιφερειών σε 7 Αποκεντρωμένες Διοικήσεις (ποσοστό μείωσης φορέων 46%), καθώς και των περίπου 8.500 σχολικών επιτροπών (ΝΠΔΔ) σε κάτω από 1.000, όπως προέβλεψε ο Καλλικράτης (ποσοστό μείωσης 90%).
Πέραν του περιορισμού των δομών, αποφασιστικής σημασίας ήταν η θεσμική επαναθεμελίωση της αυτοδιοίκησης, που στο χώρο της οικονομικής διαχείρισης μεταξύ άλλων, συμπεριλαμβάνει για πρώτη φορά τις παρακάτω ριζικές αλλαγές που ήδη εφαρμόζονται:
1. την υπαγωγή κάθε δαπάνης των ΟΤΑ, όλων των νομικών τους προσώπων δημοσίου δικαίου, καθώς και του συνόλου των επιχειρήσεών τους, χωρίς εξαίρεση, στον προληπτικό έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου,
2. τον έλεγχο της πορείας είσπραξης των εσόδων των ΟΤΑ από το Ελεγκτικό Συνέδριο
3. τον προσυμβατικό έλεγχο συμβάσεων άνω των 100 χιλ. ευρώ,
4. την ενίσχυση των εσόδων των ΟΤΑ με μέτρα όπως η δημοτική ενημερότητα,
5. τη διασφάλιση ισοσκελισμένων πλέον προϋπολογισμών χωρίς ελλείμματα,
6. τον περιορισμό του δανεισμού των ΟΤΑ και την απαγόρευση δανεισμού για λειτουργικές δαπάνες,
7. την υπαγωγή κάθε απόφασης των οργάνων της αυτοδιοίκησης στην υποχρεωτική ανάρτηση στο διαδίκτυο, στο πλαίσιο της Δι@ύγειας,
8. την απαγόρευση κάθε δυνατότητας πρόσληψης ή σύμβασης εκτός ΑΣΕΠ,
9. την κατάργηση ψευδεπίγραφων συμβάσεων και καταχρηστικών μονιμοποιήσεων,
10. τον περιορισμό του προσωπικού και την καλύτερη αξιοποίηση του μέσω μετατάξεων.
11. την ενεργοποίηση του προβλεπόμενου από το νόμο προγράμματος εξυγίανσης, με τη συνεργασία του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, προκείμενου να διασφαλιστεί με τρόπο μόνιμο και ενιαίο η οικονομική βιωσιμότητα κάθε ΟΤΑ που αντιμετωπίζει πρόβλημα υπερχρέωσης.
Ο υπουργός καταλήγει: «Στη νέα περίοδο, που ανοίγεται μπροστά μας θα ήταν εξαιρετικά σημαντικό να είμαστε όλοι μαζί ενεργοί και σταθεροί συμπαραστάτες στη νέα αρχή της αυτοδιοίκησης, δίπλα στους αιρετούς της, στους οποίους εναπόκειται τώρα να αξιοποιήσουν τις νέες αυτές δυνατότητες του Καλλικράτη και να ανταποκριθούν στις προσδοκίες των πολιτών, προς όφελος των τοπικών κοινωνιών και της χώρας.
Θα ήθελα με την ευκαιρία να τονίσω ότι οι νέες δημοτικές και περιφερειακές αρχές συνέβαλαν – και μάλιστα ανεξάρτητα από κομματική προέλευση ή στήριξη- ήδη αποφασιστικά στη δύσκολη περίοδο της μετάβασης της αυτοδιοίκησης στη νέα της εποχή, ανταποκρινόμενοι με επάρκεια και ταχύτητα στον καταιγιστικό ρυθμό των αλλαγών.
Για όλα τα παραπάνω θέματα το Υπουργείο Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και οι υπηρεσίες του είναι στη διάθεσή σας για την παροχή κάθε συμπληρωματικής ή διευκρινιστικής πληροφορίας τυχόν χρειαστείτε».

tsantiri.gr