
Βρετανοί ερευνητές εξέτασαν γενετικές ποικιλομορφίες 40.000 ανθρώπων ερευνώντας για συσχετισμούς, όσον αφορά τη λήψη καφείνης. Ανακάλυψαν 2 περιοχές του DNA να σχετίζονται με την υψηλή κατανάλωση τσαγιού, καφέ, σοκολάτας, αναψυκτικών και άλλων πηγών καφείνης.
Ο ερευνητής από το Εθνικό Κέντρο Καρκίνου, στη Βηθεσδά των ΗΠΑ, δήλωσε οτι άνθρωποι με τη γενετική ποικιλομορφία υψηλής κατανάλωσης καταναλώνουν περισσότερη καφείνη-περίπου 40 mg - ή ένα τρίτο του φλιτζανιού καφέ ή ένα τενεκεδάκι κόλα, σε σχέση με άλλους. ‘Οπως δήλωσε, για πρώτη φορά γνωρίζουμε συγκεκριμένα γονίδια που επηρεάζουν την ποσότητα καφείνης που καταναλώνουν άνθρωποι.
Οι 2 περιοχές του DNA που συνδέονται με την υψηλή κατανάλωση καφείνης περιέχουν 2 γονίδια που εκτιμάται οτι είναι πιθανό να εμπλέκοτναι στον τρόπο με τον οποίο ο οργανισμός επεξεργάζεται την καφείνη.
Το CYP1A2 προηγουμένως είχε αποκαλυφτεί οτι εμπλέκεται στη διάσπαση της καφείνης. Το ΑΗΡ βοηθά στη ρύθμιση του πρώτου γονιδίου.
Η επικεφαλής της έρευνας, Dr Marilyn Cornelis, από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας, του Χάρβαρντ, δήλωσε οτι για την καφείνη επιτέλους κατέστη δυνατό να ανακαλυφτούν ορισμένοι γενετικοί παράγοντες.
http://tro-ma-ktiko.blogspot.com/