
Ο Π.Φουρίκης περιέγραψε την εξέλιξη της Πρέβεζας ως εξής :σταθμός εμπορικός σταθμός(σκάλα)-συνοικισμός-χωρίδιον-χωρίον-κώμη-κωμόπολις.
Οι τρεις πιο ευρύτερα παραδεκτές απόψεις για την ετοιμολογία της ονομασίας ''Πρέβεζα'' είναι:πρώτον αυτή περί σλαβικής προέλευσης της λέξης από το Perevoz(=πέρασμα, διάβαση),
δεύτερον ,η περί αλβανικής προέλευσης από το Preveze/a(=μεταφορά ,διαμετακόμιση) και τρίτον,η περί ιταλικής προέλευσης από το Prevesione(=προμήθεια).
δεύτερον ,η περί αλβανικής προέλευσης από το Preveze/a(=μεταφορά ,διαμετακόμιση) και τρίτον,η περί ιταλικής προέλευσης από το Prevesione(=προμήθεια).

Από το 1292 ως τα μέσα περίπου του 15ου αιώνα οι αναφορές στην Πρέβεζα είναι ελάχιστες.Σύμφωνα με ορισμένα ανώνυμα βυζαντινά βραχέα χρονιάρη Πρέβεζα κατακτήθηκε από τους Οθωμανούς το 1477/78 επί Μωάμεθ Β' του Πορθητή και οχυρώθηκε δύο φορές,επί Βαγιαζήτ Β',το 1486/87,και το 1495.Η δεύτερη οχύρωση έγινε στα πλαίσια της αμυντικής ετοιμασίας των Οθωμανών ενάντια στα κατακτητικά σχέδια του Καρόλου Η' της Γαλλίας,στη Ν.Α.Μεσόγειο,που όμως δεν πραγματοποιήθηκαν.Το 1500 επιχειρήθηκε η κατάκτηση της Πρέβεζας από τον Ενετό ναύαρχο Πέζαρο,με οκτώ γαλέρες,που δεν είχε όμως αποτέλεσμα,παρά μόνο τη λεηλασία της πόλης και την πυρπόληση του Τουρκικού ναύσταθμου,από όπου ο Πέζαρο απήγαγε το ναυλοχούμε Οθωμανικό στολίσκο των είκοσι κατέργων.Το 1530,επι Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπή,επανοχυρώθηκε το κάστρο της Πρέβεζας (Μπούκας)και η πόλη έμεινε σε Οθωμανικά χέρια μέχρι το 1684.Το σπουδαιότερο γεγονός αυτής της περιόδου για την ιστορία της περιοχής υπήρξε η περίφημη ναυμαχία της Πρέβεζας,το Σεπτέμβριο του 1538,κατα την οποία ο περιβόητος ναύαρχος Χαίρονταν πασάς Βαρβαρόσσα,καταναυμάχησε το συνασπισμένο δυτικό στόλο του αυτοκράτορα Καρόλου Ε',του πάπα Παύλου Γ' και των Ενετών,υπό το φημισμένο Γενουάτη Condottiere Αντρέ
Ντόρτια.
Ντόρτια.
Στις 29 Σεπτεμβρίου του 1684 η Πρέβεζα,έπεσε στα χέρια των Ενετών, όταν το φρούριό της κατελήφθη από τον Ενετό ναύαρχο Φρανσίσκο Μοροζίνι,ο οποίος διέταξε να μεταβληθεί το κυριότερο τζαμί της πόλης σε εκκλησία του Αρχάγγελου Μιχαήλ.
Η Ενετική αυτή κατοχή κράτησε μέχρι το 1701,οπότε ,σύμφωνα με τους όρους της Συνθήκης του Κάρλοβιτς(Ιανουάριος 1699), η Πρέβεζα παραχωρήθηκε στους Τούρκους, αφού πρώτα κατεδαφίστηκε το ισχυρότατο κάστρο της Μπούκας.Οι Τούρκοι,στη σύντομη κατοχή της Πρέβεζας(1701-1717), οχύρωσαν πρόχειρα την πόλη με νέο κάστρο,βορειότερα του κατεδαφισμένου κάστρου της Μπούκας.

Με τη συνθήκη του Καρποφόροι του 1797, η Πρέβεζα προσαρτήθηκε από το Ναπολέοντα,που έστειλε αντιπροσώπους του τους επιφανείς Έλληνες της Κορσικής, αδελφούς Στεφανόπολι.
Η Γαλλική κατοχή κράτησε μόνο ένα χρόνο, γιατί τον Οκτώβριο του 1798, ο Αλή Πασάς, μετά την μάχη της πόλης, κατέλαβε την Πρέβεζα, αφού πρώτα κατέσφαξε τη Γαλλική φρουρά και λεηλάτησε την πόλη, γεγονός που έμεινε γνωστό σαν " Ο Χαλασμός της Πρέβεζας".
Το Μάριο του 1800,μετά από διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρώσων και Τούρκων Πρέβεζα,μαζί με τις πόλεις Βόνιτσα,Πάργα και Βουθρωτό,σχημάτισαν τη "Συμπολιτεία του Ακρωτηρίου",με πολλά προνόμια και αυτονομία Κυβερνήτης της Συμπολιτείας,Βοεβόδας Αβδουλάχ μπέης,είχε έδρα το Μιχαλίτσι,έξω από τα όρια της πόλης της Πρέβεζας Πρέβεζα ήταν η πρωτεύουσα της Συμπολιτείας.
Όταν όμως, το 1807,η Ρωσία κήρυξε τον πόλεμο στην Τουρκία, ο σατράπης Αλή Πασάς κατόρθωσε να γίνει και πάλι κύριος της Πρέβεζας. Η περίοδος αυτή συνδέθηκε όχι μόνο με εκτεταμένες δημεύσεις περιουσιών και τρομοκρατικές ενέργειες του Μπεκίρ Αγά της Πρέβεζας,αλλα επίσης με ένα πλούσιο έργο οχυρώσεων και κτισμάτων στην πόλη.
Το φθινόπωρο του 1820,ο γιος του Αλή,Βελής, αναγκάστηκε να παραδώσει την Πρέβεζα στα σουλτανικά στρατεύματα, αφού πρώτα πήρε τους θησαυρούς του στη Λευκάδα και κατάκατσε το παλάτι, που είχε κτίσει ο πατέρας του στην Πρέβεζα (Παλιοσάραγα).Απο τότε άρχισε η τελευταία Τουρκική κατοχή, που τελείωσε στις 21 Οκτωβρίου του 1912,μετά τη μάχη της Νικόπολης, την προηγούμενη μέρα, αφού η προσπάθεια απελευθέρωσης της πόλης από τον Ελληνικό στρατό και στόλο το 1897 υπήρξε άκαρπη.
Έτσι συνοψίζοντας επιγραμματικά τις ιστορικές περιόδους της Πρέβεζας μέχρι το 1912 έχουμε:
- Πρώτη σαφής αναφορά του ονόματος Πρέβεζα το 1292,
- Α' Τουρκική κατοχή 1477/78-1684,
- Α' Ενετική κατοχή 1684-1701,
- Β' Τουρκική κατοχή 1699/1701-1717/18,
- Β' Ενετική κατοχή 1717/18-1797,
- Γαλλική κατοχή 1797-1798,
- Α' περίοδος Αλή Πασά 1798-1800,
- Συμπολιτεία Ακρωτηρίου 1800-1807,
- Β' περίοδος Αλή Πασά 1807-1820 και
- Γ' Τουρκική κατοχή 1820-1912.
Στην ογδονταετία και πλέον από την απελευθέρωση της Πρέβεζας μέχρι σήμερα τα σημαντικότερα γεγονότα υπήρξαν :η κατάληψή της από τις δύναμης της Entente το 1917 κατά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμοι ατυχής σύνδεσή της με την αυτοκτονία του νεοέλληνα ποιητή Κώστα Καρυωτάκη στις 21 Ιουλίου του 1928,στην παραλιακή τοποθεσία του Αγίου Σπυρίδωνα στο Βαθύνοι ανελέητοι βομβαρδισμοί της κατά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο,όχι μόνο από την Γερμανική αεροπορία,αλλά και από τη συμμαχική,και η εμφύλια σύγκρουση το Σεπτέμβριο του 1944 ανάμεσα στον ΕΛΣ και τον ΕΔΕΣ.
Από την δεκαετία του ΄50 άρχισε σιγά σιγά η ανάπτυξη της πόλης στο γεωργικό,βιοτεχνικό,τουριστικό,ακόμη και βιομηχανικό τομέα,ενώ στον πολιτιστικό τομέα παρουσιάζεται αξιόλογη δραστηριότητα τα τελευταία χρόνια.Παραμένει όμως,ευτυχώς,μιά ήσυχη, ευχάριστη,καθαρή και ανθρώπινη πόλη που αναπτύσσεται με ρυθμούς απόλυτα συμφιλιωμένους με τη γαλήνη του Αμβρακικού και του ελαιώνα της. 2682.gr