Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2011

Και όμως το πρόβλημα είναι το … τσιγάρο!

ΡΑΟΥΛΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ
Έχω γράψει άλλη φορά τις απόψεις μου για τον αντικαπνιστικό νόμο. Εξακολουθώ να υποστηρίζω ότι κανένας νόμος και καμία απόφαση δεν μπορεί να είναι αποτελεσματικοί αν δεν στηρίζονται στα πραγματικά δεδομένα.
Αποδείχθηκε αυτό, όλο το προηγούμενο διάστημα, με την αντιμετώπιση του συγκεκριμένου νόμου από τους ίδιους τους πολίτες, θα τολμούσα να πω από την ίδια την κοινωνία, ανεξάρτητα με το αν καπνίζει ή όχι κάποιος.
Η μετέπειτα προσπάθειες να «προσαρμοστούν» οι απαγορεύσεις στην ελληνική πραγματικότητα οδηγούσαν στον ευτελισμό της ίδιας της Βουλής, η οποία θα αποδεχόταν σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα ότι νομοθέτησε λάθος και έπρεπε να διορθώσει τα αυτονόητα.
Ο συνδυασμός του καπνίσματος με επιπλέον φόρο, οδηγούσε σε μια άλλη λογική όπου η προστασία της υγείας εμφανίζονταν υπό διαπραγμάτευση.
Την ίδια όμως στιγμή κανένας στοιχειωδώς σκεπτόμενος Έλληνας δεν μπορεί να μην αντιληφθεί ότι η συνολική απαγόρευση του καπνίσματος θα έχει επιπτώσεις στη λειτουργία των καταστημάτων. Ειδικά εκείνων που καλώς ή κακώς είναι συνδυασμένα με το τσιγάρο.
Δεν είναι υπερβολικοί οι φόβοι των καταστηματαρχών ότι η δουλειά τους θα δεχθεί σοβαρό πλήγμα. Και πιθανώς για μαγαζιά που επιβιώνουν με το ζόρι το τελευταίο διάστημα να είναι και η χαριστική βολή. Με απλά λόγια για ένα σημαντικό κομμάτι επαγγελματιών η απαγόρευση του τσιγάρου είναι  πρόβλημα και μάλιστα μεγάλο.
Από την άλλη το κράτος είναι σίγουρο ότι θα καταφέρει να ελέγξει όπως πρέπει χιλιάδες επιχειρήσεις, δεκάδες χιλιάδες καφετέριες και μπαρ, εκατομμύρια πολιτών που συνειδητά επιλέγουν να καπνίσουν; Άλλαξε κάτι στους ελεγκτικούς μηχανισμούς; Άλλαξαν τα ωράρια των στελεχών της δημοτικής Αστυνομίας και θα γυρνούν στα μπαρ κάθε βράδυ μέχρι τα ξημερώματα; Είναι αστείο και να το υποστηρίξει κανείς! Εκτός και αν ελπίζει ότι οι καταγγελίες και τα «καρφώματα» θα υποκαταστήσουν τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, που όφειλε να διαθέτει το κράτος ,αν ήθελε πραγματικά να επιβάλλει το νόμο!
Αν όμως φτάσουμε στο σημείο μιας κοινωνίας «καρφιών» και «σπιούνων», τότε προφανώς θα οδηγηθούμε σε άλλα μονοπάτια!
Όσο λογικό είναι να θες να εφαρμόσεις νόμους που ψηφίζεις , άλλο τόσο σοβαρό είναι να σκέπτεσαι σοβαρά, πριν ψηφίσεις τους νόμους!
Διακοπή …για τσιγάρο!