Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2010

Kύπρος: Στην τελική ευθεία το θέμα της προμήθειας φυσικού αερίου


Ο υπουργός Εμπορίου Αντώνης Πασχαλίδης ενημερώθηκε σήμερα από την Δημόσια Εταιρεία Φυσικού Αερίου... (ΔΕΦΑ) για την ομόφωνη απόφαση της αναφορικά με τον προμηθευτή υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Κύπρο.

Μετά την ενημέρωση ο Κύπριος υπουργός δήλωσε ότι ζητήθηκαν και δόθηκαν οι απαραίτητες διευκρινίσεις.

Ανέφερε επίσης ότι θα ενημερώσει τον πρόεδρο Χριστόφια και τα πολιτικά κόμματα για τις εξελίξεις, αφού όπως είπε, όλοι πρέπει να γνωρίζουν για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα.

Ο υπουργός Εμπορίου αρνήθηκε να προβεί σε οποιαδήποτε δήλωση επί της ουσίας και ιδιαίτερα να αποκαλύψει την πρόταση της ΔΕΦΑ για τον προμηθευτή του φυσικού αερίου.

Εξάλλου, ο πρόεδρος της ΔΕΦΑ Κώστας Ιωάννου απέφυγε να επιβεβαιώσει δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία, η Shell έχει επιλεγεί ως η εταιρεία που θα προμηθεύει την Κύπρο με φυσικό αέριο, αφού όπως είπε, έχουν υπογραφεί συμφωνίες εμπιστευτικότητας με όλες τις εταιρείες,με τις οποίες έγιναν διαπραγματεύσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες η πρόταση της Shell "κρίνεται ως η πλέον ελκυστική, αφού είναι κατά 15% φθηνότερη από τον δεύτερο και τρίτο προσφοροδότη".

Κατά τις ίδιες πληροφορίες η προσφορά της Shell ανέρχεται σε έξι δισεκατομμύρια δολάρια και το κόστος για το ενεργειακό κέντρο θα κυμανθεί πολύ πιο κάτω από 500 εκατομμύρια δολάρια.

protothema